يكشنبه, ۲۷ آبان ۱۴۰۳، ۰۱:۱۷ ب.ظ

درباره سايت

منجی عصر

بایگانی

پربحث ترين ها

محبوب ترين ها

پيوندها

تصاوير برگزيده

شبکه های اجتماعی

سبک زندگی

بهترین منبع سبک زندگی اسلامی رابشناسید؟

« مفاتیح‌الحیاة » عنوان کتابی است که در کم‌تر از 5 ماه به چاپ پنجاه و هشتم رسیده است. این رکورد دست‌نیافتنی، مدیون ارائه بهترین سبک زندگی در دو ساحت مادی‌گرایی و معنویت‌طلبی است...

 

 

« بسم الله الرحمن الرحیم »

 رهبر معظم انقلاب در دیدار با هزاران نفر از جوانان استان خراسان شمالی، بحث مهمی در مفهوم پیشرفت اسلامی بر مبنای «سبک زندگی» و «تمدن‌سازی نوین اسلامی» بیان کردند. ایشان معتقدند: ایمان و تقلید نکردن از غرب، لازمه شکل‌گیری فرهنگ زندگی اسلامی است.

 اما، «سبک زندگی» چیست و تبیین صحیح آن چه اهمیتی دارد؟

«سبک زندگی» یا Life Style در غرب ـ که خاستگاه آن است ـ سبک زندگی شیوه و روش زندگی فرد در حوزه‌های مختلف زندگی او اعم از فردی یا اجتماعی است.

در واقع، این عبارت بیشتر در خصوص تطابق زندگی فردی با تیپ‌های شخصیتی یا گروهی خاص به کار می‌رود. حال سؤال اینجاست اگر فردی بخواهد سبک زندگی خود را شکل دهد، بر چه اساسی باید از انواع و اقسام سبک‌ها و شیوه‌های رفتاری، یکی را انتخاب یا حتی اختراع کند؟

در نگاه غیر دینی، این انتخاب به سادگی صورت می‌گیرد، چرا که اصالت با فرد و علایق اوست و در سود و لذت خلاصه می‌شود. اما در آیین انسان‌ساز اسلام،

فرد مسلمان نمی‌تواند چنین رفتاری داشته باشد بلکه باید زندگی خویش را بر اساس اصول و آموزه‌های دینی شکل دهد.

بر همین اساس، اگر بخواهیم دین را براى مخاطبان امروز تبلیغ کنیم، باید بیش از هر چیزى، به سبک زندگى دینى توجه کنیم و ویژگی‌هایش را برشماریم.

چرا سبک زندگی دینی؟

محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره می‌گوید: سبک زندگی اسلامی – ایرانی در مقابل تهاجم گسترده دشمن و تحمیل سبک زندگی غربی به جوامع مختلف قرار دارد.

وی ادامه می‌دهد: اسلام در بعد فردی و اجتماعی برای تعقل، آموزش و یادگیری از گهواره تا گور، نکوهش تنبلی و تاکید بر کار و تلاش، بهداشت فردی، نرساندن ضرر به دیگران و مفید بدن، روش خوردن و آشامیدن، لباس پوشیدن، آداب آراستگی و... برنامه دارد. به عنوان نمونه، پرداختن به ابعادی نظیر صله رحم، احترام به پدر و مادر، همسایه، تکریم اقشار مختلف، عیادت بیماران، مهمان‌نوازی، تکریم جهادگران و ایثارگران، تکریم علما، توجه به کودکان و تربیت فرزندان، رازداری، حفظ آبرو و ... که در فرهنگ ما جایگاه ویژه دارند، در سبک زندگی غربی ترک شده است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که در مرداد ماه امسال «علیرضا علی‌احمدی» را به‌عنوان مدیر طرح سبک زندگی اسلامی-ایرانی منصوب کرده است، می‌افزاید: باید الگوی سبک زندگی اسلامی – ایرانی با مشارکت فرهیختگان و نخبگان حوزه و دانشگاه تدوین شود و در آینده نه چندان دور، الگویی مناسب به مسلمانان جهان ارائه دهیم که بدانند یک ایرانی مسلمان دارای چه ارزش‌هایی برای رفتارهای فردی و اجتماعی خود است.

 حال که سیره پیامبر اعظم(ع) و اهل بیت مکرم ایشان به عنوان بهترین منبع سبک زندگی دینی به شمار می‌رود،

آیا کتاب جامعی وجود دارد که به صورت روزآمد، روان و همه ‌فهم به بیان شیوه زندگی اسلامی پرداخته باشد؟

حجت‌الاسلام یدالله مقدسی از پژوهشگران بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء می‌گوید: اثر ارزشمند «مفاتیح الحیات» (کلیدهای زندگی) یا همان جلد دوم مفاتیح الجنان، با هدف آشنایی عموم مردم با آیات و روایات مربوط به روش‌های زندگی و معاشرت‌های اجتماعی و مسائل مربوط به جامعه اسلامی، تحت نظر فیلسوف فرزانه آیت‌الله جوادی آملی نگاشته شده است.

وی ادامه می‌دهد: انسان با عمل به کتاب «مفاتیح الجنان» مرحوم شیخ عباس قمی، «کلید بهشت» را به دست می‌آورد. کتاب مفاتیح الحیات نیز با همین هدف نوشته شده است و این کتاب «کلید زندگی» واقعی را به انسان می‌دهد تا انسان بتواند با آن «کلید بهشت» را به دست آورد.

عضو گروه تحقیق و تنظیم کتاب مفاتیح الحیات می‌افزاید: زبانی که در این کتاب آمده، زبان عموم است، یعنی همه اقشار می‌توانند از آن بهره بگیرند.

هادی نائیجی پژوهشگر معارف قرآنی نیز درباره مفاتیح الحیات می‌گوید: آیت‌الله جوادی آملی وعده انتشار این کتاب را مدت‌ها پیش در نمازجمعه قم به مردم داد. ایشان بارها عنوان می‌کردند کتاب مفاتیح الجنان مسیر رسیدن به جنت را برای مسلمانان ترسیم می‌کند و نیاز است کتابی در مورد «مسیر زندگی» در این دنیا برای جامعه اسلامی تدوین شود.

سرانجام این کتاب گرانسنگ با پیگیری‌های آیت‌الله جوادی آملی و دو سال کار تحقیقاتی یک تیم بیست‌نفره به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رسید و در همان 10 روز نایاب شد.

کتابی که در کم‌تر از 5 ماه به چاپ پنجاه و هشتم رسیده است و به گفته مصطفی امرائی، مدیر مرکز بین‌المللی نشر «اسراء»، تاکنون 290 هزار جلد از آن روانه بازار نشر شده است. رکوردی که دست‌نیافتنی می‌نماید!

به نظر می‌رسد سبک زندگی ارائه شده در مفاتیح‌الحیات با ذائقه اسلامی ـ ایرانی مردم همخوانی دارد که اینچنین توانسته است جای خود را در خانه‌ها باز کند؛ کتابی که عمل به دستورات دینی و اخلاقی‌اش توسط اشخاص و ورود سازوکار فرهنگی و تربیتی آن به جامعه، ضامن صلابت و سعادت است.

این مهم به مرزهای داخلی محدود نمی‌شود، بلکه صدور سبک زندگی ارائه شده در مفاتیح الحیات به دیگر نقاط جهان می‌تواند گفتمان اخلاق‌مدار اسلامی را فراگیر کند، شاید به همین دلیل است که مدیر کانال ندای اسلام قصد پخش سلسله برنامه‌های The Keys of Life (کلیدهای خوشبختی) را دارد.

تفاوت این کتاب با کتب مشابه، دیدگاه حکومتی و اجتماعی آن است. یک بخش از پنج بخش کتاب تحت عنوان تعامل مردم و نظام اسلامی است و در آن به موضوعات متعددی در این عرصه پرداخته شده است که شاید مورد غفلت بسیاری از ما بوده است: «مرزبانی و اهمیت آن، آثار معنوی مرزبانی، اهمیت راز داری (حفظ اسرار مسلمانان)، مشارکت سیاسی، شهرداری (خدمات عمومی)، تکدی گری و … . پرداختن به این مسائل آن هم از زبان آیات و روایات و تبیین آن‌ها می‌تواند تأثیر بسیاری بر آحاد جامعه‌ی اسلامی داشته باشد و زوایای پنهانی از معارف اسلامی را در عرصه‌ی حکومت و اجتماع آشکار نماید.»

همان طور که گفته شد، کتاب شامل پنج بخش است:

۱. تعامل انسان با خود،
۲. تعامل انسان با هم‌نوعان،
۳. تعامل مردم و نظام اسلامی،
۴. تعامل انسان با حیوان،
۵. تعامل انسان با خلقت زیست محیطی.

تأملی در این عناوین و نگاهی به فهرست تفصیلی کتاب، نکته‌ی پیش گفته را تقویت می‌کند. اکثر مسائل مطرح در این کتاب به نوعی نگاه تمدنی اسلام را روشن می‌سازد آن هم در نگاهی وسیع که حتی شامل نگاه زیست محیطی اسلام هم می‌شود. این کتاب نقطه‌ی مقابل تفکر سکولار به دین را به نمایش می‌گذارد. آری، این کتاب مفاتیح الجنان تمدنی است.

علاقه مندان جهت خرید ایترنتی کتاب مفاتیح الحیاة می توانند از این صفحه بهره جویند.

  • سبک زندگی در کلام امام خامنه ای
  • سبک زندگی مدرن،حجاب عصر ظهور
  • سبک زندگی کجای دین ماست ؟
  • دچار سکولاریسمِ پنهان نشویم ..
  • شهدا دین را با دستور و بخشنامه یاد نگرفته بودند!
  • زندگی به سبک شهـدا!
  • وعده های الهی
  • سبک زندگی در اندیشه امام خمینی(ره)
  • سبک زندگی فاطمی در آخرالزمان
  • آثار اقتصادی سبک زندگی اسلامی
  • سبک زندگی شهید امیر سپهبد علی صیادشیرازی
  • سبک زندگی امام باقر(ع) راهگشاست
  • توصیه حاج آقا دولابی برای سبک زندگی
  • زندگی به سبک شهدا؛ از بیت المال خرج نکنیم
  • نسخه امام سجاد (ع) برای سبک زندگی
  • آیا می‎دانید مهریه همسر امام خمینی چقدر بود؟
  • سبک زندگی ما تحت تأثیر امام
  • شهدا، الگوی سبک زندگی مهدوی
  • درسهای زندگی از آقا مجتبی تهرانی
  • رفتار بزرگان با همسر
  • همسری به سبک فاطمی
  • تنها دو قدم تا رضایت امام زمان (عج)

  • چرا می گویند بهتر است که در روز برای آب خوردن ایستاد و در شب نشسته نوشید؟ آیا دلیل علمی هم دارد یا فقط در روایات است؟

    95/03/15

    پرسش



    چرا می گویند بهتر است که در روز برای آب خوردن ایستاد و در شب نشسته نوشید؟ آیا دلیل علمی هم دارد یا فقط در روایات است؟

    پاسخ اجمالی

    همه احکام و دستورات الهی فلسفه و حکمت های گوناگونی دارند، هیچ یک از تکالیف شرعی بی حکمت وضع نشده اند، گرچه ما نمی توانیم به همه این حکمت ها آگاهی پیدا کنیم ولی با توجه به اینکه خدای حکیم و عادل هیچ قانونی را بی حکمت وضع نکرده، در بعضی از روایات آمده است که نوشیدن آب در شب و به صورت ایستاده موجب بیماری زرد آب خواهد بود، اما نوشیدن آب در روز به صورت ایستاده موجب بیشتر شدن نیروی بدن و گوارا شدن غذا می شود.
    پاسخ تفصیلی

    هیچ یک از دستورات الهی و تکالیف شرعی بدون حکمت و مصلحت وضع نشده اند، گرچه ما نمی توانیم به همه این حکمت ها آگاهی پیدا کنیم زیرا تنها به اندازه اطلاعات و به میزان معلومات بشری خود در هر عصر و زمان می توانیم فلسفه و اسرار احکام الاهی را دریابیم، نه همه آنها را و اصولاً با عمق و وسعت آن دستورات و محدودیت علم ما، نباید غیر از این انتظار داشته باشیم. [1]
    ولی با توجه به اینکه خدای حکیم و عادل هیچ قانونی را بی حکمت وضع نکرده است ما یقین داریم که هیچ تکلیفی خالی از حکمت و مصلحت خاص خود نیست [2] و خداوند متعال هرگز فرمانی را به ضرر بنده اش صادر نمی کند بلکه هر دستوری که به ما می دهد، صلاح و خیر ما در آن است.
    بر همین اساس روحیه بندگی اقتضا می کند تا فرمانبرداری بی چون و چرای پروردگار خود باشیم و همه دستورات او را اطاعت کنیم .
    با این حال در احادیث به حکمت نوشیدن آب به طور ایستاده در روز و به طور نشسته در شب، اشاره شده است که به برخی اشاره می شود:
    الف) حضرت امام صادق (ع): «آب نوشیدن به حالت ایستاده در شب، زرد آب را در بدن ایجاد می کند.» [3]
    ب) حضرت امام صادق (ع): «نوشیدن آب در روز به حالت ایستاده موجب فزونی عرق و بیشتر شدن نیروی بدن می گردد.» [4]
    ج) حضرت امام صادق (ع): «ایستاده آشامیدن آب در روز، غذا را گوارا می سازد و ایستاده آشامیدن آب در شب، زرد آب می آورد.» [5]
     


    [1] . نک: مکارم شیرازی ، ناصر و سبحانی ، جعفر ، پاسخ به پرسش های مذهبی.
    [2] . نک: پاسخ شماره 764 (سایت: 881).
    [3] . شیخ صدوق ، من لا یحضره الفقیه، ج 3 ، ص 353، دارالکتب الاسلامیه .
    [4] . همان مدرک شماره 3.
    [5] . کلینی، محمدبن یعقوب ، الکافی ، ج6، ص383، دار صعب ، بیروت.

    منبع:اسلام کوست


  • راه و رسم برخورد با عصبانیت های زندگی
  • یکی حین رانندگی ناگهان جلوی شما می پیچد، راه شما را می بندد و حق تقدم شما را نادیده می گیرد. همسر شما حرفی برخلاف خواسته یا نظر شما می زند یا کاری می کند که شما را ناراحت می کند. در این میان عاقل کسی است که کاری بر ضرر خود نکند.
  • یکی حین رانندگی ناگهان جلوی شما می پیچد، راه شما را می بندد و حق تقدم شما را نادیده می گیرد. همسر شما حرفی برخلاف خواسته یا نظر شما می زند یا کاری می کند که شما را ناراحت می کند. در این میان عاقل کسی است که کاری بر ضرر خود نکند. پس شما هم به دعوا، نه بگویید حتی اگر طرفتان اصرار بر این بازی باخت- باخت داشته باشد.

    خیلی وقت ها از دعوا ها می شود به راحتی پیشگیری کرد. یک راه ندادن به ماشین مقابل و سپربه سپر شدن، می تواند آغاز سناریوی یک دعوا باشد. درحالی که با کمی تامل و راه دادن به راننده کناری، به راحتی می شود از بروز دعوا پیشگیری کرد.
    بعضی ها کلا اعصاب ندارند. هر کاری هم بکنید نمی توانید از جوش و خروش شان جلوگیری کنید. شما هر چقدر هم از دعوا کردن فراری باشید این آدم ها باز بهانه ای برای جوش آوردن پیدا می کنند. بعضی زن و شوهر ها و صداهای گوشخراش دعوایشان نمونه آشنای این قضیه است. در این شرایط باید چه کرد؛ مخصوصا اگر آدم هر روز مجبور به دیدن شان هم باشد. می خواهیم راجع به راه و رسم برخورد با جوشی ها گپی بزنیم.

    آیا آماده لگدمال شدن شخصیت تان هستید؟

    اگر بدانیم در هر مشاجره چیزهایی که از دست می دهیم به مراتب از اصل موضوع دعوا بیشتر است، بعید است تن به چنین کاری بدهیم. آیا برخورد تند با یک آدم عصبی ارزش لگدمال شدن شخصیت شما و شنیدن حرف های به مراتب بدتر از اول داستان را دارد؟


    بهانه بی بهانه!

    تا 10 بشمارید. این کار به شما فرصت کافی می دهد تا طرز فکرتان را تغییر دهید. ممکن است بعد از انجام این کار متوجه شوید موضوعی که باعث ناراحتی شما شده است از اهمیت بالایی برخوردار نیست

    نوبت دادن به دیگری برای سوار شدن به مترو یا گرفتن نان، به خدا در هیچ جای عالم برای شما عقب ماندگی محسوب نمی شود. از طرف دیگر هرکسی نسبت به بعضی چیزها، بعضی کارها و بعضی حرف ها، حساسیت بیشتری از خود نشان می دهد؛ مثل حساسیت همسر یا خانواده شما به بعضی چیزها. حساسیت های طرف مقابلتان را همیشه درنظر بگیرید. می شود این حساسیت ها را از قبل پیش بینی کرد.
    آتش را خاموش کنید لطفا

    چه همسرتان باشد، چه رئیستان باشد، چه یک رهگذر خیابان، همیشه می شود پیش بینی کرد که چه چیزهایی می تواند به یک مشاجره دامن بزند. به عنوان یک اصل هیچ وقت به هیچ آتشی دامن نزنید. یادتان باشد هر مشاجره ای ورود به میدان خسارت است. حداقل چیزی که شما در یک دعوا از دست می دهید زمان، وقت و اعصاب شماست و این حداقل به سرعت می تواند به حداکثری مثل آبرو، جان و مال شما تبدیل شود؛ پس نه تحریک شوید و نه طرفتان را تحریک کنید.

    استفاده از بعضی کلمات را حین دعوا ممنوع کنید

    استفاده از بعضی کلمات حین دعوا ممنوع است. کلماتی کلی مانند: هیچ وقت، همیشه، هرگز.. از به کاربردن الفاظ منفی که کل زندگی را هدف قرار می دهند باید خودداری کرد. جملاتی مثل: هیچ وقت تو شوهر خوبی برایم نبودی، هیچ وقت مرا دوست نداشتی، همیشه فحاشی می کنی، هرگز به خانواده من احترام نگذاشتی یا هیچ خیری از تو ندیدم.

    آینه نشوید

    زشتی را با زشتی، اشتباه را با اشتباه و بی ادبی را با بی ادبی جواب ندهید. تصور نکنید اگر 2 برابر از هر جنسی که تحویل گرفته اید تحویل دهید، برنده اید. هرکسی براساس شخصیتی که دارد و تربیتی که آموخته با شما برخورد می کند.

    عذرخواهی کنید تا غائله ختم به خیر شود

    تقدم در عذرخواهی، جایی که شما مرتکب اشتباهی شده اید، مثل آب روی آتش است و اتفاقا نشانه شجاعت و ارزشمندی شما. اگر ناخواسته باعث تصادفی شده اید نخستین کلمه ای که طرف مقابل را به شدت خنک و آرام می کند عذرخواهی مودبانه شماست.یک ببخشید به موقع، از هزار غائله جلوگیری می کند. صبر و سکوتی با متانت، دادن یک لیوان آب سرد به همسر پس از فروکش کردن فوران های اولیه و خالی کردن عرصه مشاجره بدون خشونت و تندی، به او می گوید اینجا رینگ بوکس نیست، من طرف دعوای تو نیستم و ما هم حریف یکدیگر نیستیم.

    راهکارهایی برای حفظ آرامش در زمان هجوم مشکلات

    این نکته را هم در نظر داشته باشید گاهی فردی که عصبی است ذاتا اینطور نیست اما هجوم مشکلات او را از راه آرامش دوره کرده است. حال ببینم برای اینکه اسم تان بد در نرود و همه شما را افسرده و عصبی خطاب نکنند چگونه آرامش را تجربه کنید.
    9تا 10 بشمارید

    زمانی که تصور می کنید همه درها به روی شما بسته شده است، سعی کنید استراحت کنید و با دیدی متفاوت به شرایط نگاه کنید. تا 10 بشمارید. این کار به شما فرصت کافی می دهد تا طرز فکرتان را تغییر دهید. ممکن است بعد از انجام این کار متوجه شوید موضوعی که باعث ناراحتی شما شده است از اهمیت بالایی برخوردار نیست.

    برنامه ریزی کنید

    ما معمولا از مشکلات و موانعی که قرار است در مسیر زندگی مان پیش بیاید آگاه نیستیم؛ اما تصویری کلی از مسائلی را که ممکن است با آن ها مواجه شویم در ذهن داریم و گاهی می توانیم در این زمینه پیش بینی هایی داشته باشیم؛ بنابراین سعی کنید از قبل درباره چند احتمالی که ممکن است رخ دهد فکر کنید و راهی برای مدیریت آن ها پیش بینی کنید. این نوع برنامه ریزی کمک بسیار بزرگی به شما خواهد کرد.

    از افکار منفی دوری کنید

    ما معمولاً بدترین نتایج را برای شرایط پیش آمده به خصوص در زمان مشکلات، پیش بینی می کنیم. به جای کمک گرفتن از قدرت تجسم برای آسیب رساندن به خود، از آن برای حل مشکلات استفاده کنید.

    نحوه نفس کشیدن خود را کنترل کنید

    چه همسرتان باشد، چه رئیستان باشد، چه یک رهگذر خیابان، همیشه می شود پیش بینی کرد که چه چیزهایی می تواند به یک مشاجره دامن بزند. به عنوان یک اصل هیچ وقت به هیچ آتشی دامن نزنید.

    زمانی که دچار استرس می شوید، معمولا نفس های کوتاه و سطحی می کشید. این حالت روی نحوه قضاوت شما هم تاثیر منفی خواهد داشت. در چنین شرایطی سعی کنید از راه بینی نفس های عمیق بکشید، چند لحظه نفس خود را در سینه حبس و آن را از راه دهان خارج کنید.

    انعطاف پذیر باشید

    ممکن است گاهی با وجود برنامه ریزی درست و کامل، اتفاقات غیرمترقبه ای باعث شود شرایط تغییر کند. در چنین شرایطی باید خود را برای مدیریت شرایط جدید آماده و سعی کنید با یافتن راهکاری مناسب مشکلات را رفع کنید.

    وقت خود را صرف کارهای جزئی نکنید

    همه کارها از اهمیت یکسانی برخوردار نیستند. ممکن است رسیدگی نکردن به برخی کارها، پیامدهای مهمی را به دنبال نداشته باشد. اولویت بندی کارها به شما کمک می کند در زمان هجوم مشکلات با موفقیت کنترل شرایط را در دست بگیرید.

    انجام برخی کارها را به دیگران محول کنید

    هرگز از درخواست کمک از دیگران نترسید، گاهی هم در مقابل، شما به آن ها پیشنهاد کمک بدهید. اگر با خود فکر کنید در زمان بروز مشکلات تنها نخواهید ماند، آرامش خاطر بیشتری خواهید 
نمايش: ۱۰۹۱